koolmonoxide

Koolmonoxide: een echte sluipmoordenaar!

Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet, maar u kunt door een koolmonoxidevergiftiging wel bewusteloos raken of zelfs overlijden.

Goed ventileren
Zorg voor voldoende zuurstof in uw woning. Dit kunt u zelf regelen door goed te ventileren zodat frisse lucht in de woning komt. Tegenwoordig zijn woningen vaak goed geisoleerd. Het gevolg hiervan is dat er steeds minder ventilatie is door kieren en gaten. Mocht er koolmonoxide vrijkomen in uw woning, dan kan voldoende zuurstof uw leven redden. Sluit lucht aan- en afvoer daarom nooit helemaal af. Houd het afvoerkanaal van de CV-ketel schoon en in orde zodat er voldoende luchttoevoer plaatsvindt. Denk ook aan de toevoer van de afzuiging in de keuken, wc en badkamer.

Wat te doen? 

  

Symptomen

Als u koolmonoxide vergiftiging vermoedt:

 Waarschuw uw huisgenoten
 Ga zo snel mogelijk naar buiten
 Sluit de voordeur
 Bel het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op
 Raadpleeg een huisarts

 

Een koolmonoxidevergiftiging gaat snel. Het is daarom belangrijk dat u alert bent op de volgende symptomen:

 Hoofdpijn
 Misselijkheid
 Overgeven
 Vermoeidheid
 Verwarring
 Slaperigheid
 Versnelde hartslag

Koolmonoxidemelder
Een koolmonoxidemelder kan uw leven redden. Bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide geeft de melder een luid alarm. Bij ons zijn verschillende modellen te vinden (zie onderaan deze pagina). Het is belangrijk om de montagevoorwaarden goed op te volgen. Hierin staat precies beschreven waar u de melder het best op kan hangen. Lees ook de handleiding, zodat u weet wat u moet doen als het alarm afgaat. Controleer een keer per maand of de melder werkt.

FireAngel CO-9B-BLNT

De FireAngel Koolmonoxidemelder CO-9B-BLNT is een betrouwbare en compacte koolmonoxide melder. Deze nieuwste koolmonoxide melder is voorzien van een speciale sensor die zorgt voor een betrouwbare melding bij een te hoge concentratie koolmonoxide. U krijgt 7 jaar garantie.

FireAngel CO-9X-10-BNLT

De FireAngel CO-9X-10-BNLT is een betrouwbare en compacte koolmonoxide melder. Deze nieuwste melder is voorzien van een speciale sensor die zorgt voor een betrouwbare melding bij een te hoge concentratie koolmonoxide.

De melder is voorzien van een niet vervangbare longlife lithium batterij met een levensduur van minimaal 10 jaar. Een geavanceerde sensor meet al bij een lage concentratie koolmonoxide, zodat u tijdig wordt gewaarschuwd voor een giftige concentratie koolmonoxide in uw huis. De melder veroorzaakt geen vals alarm door normale verontreinigingen in een huishouden en is eenvoudig te installeren, draagbaar en ideaal voor op reis. U krijgt 10 jaar garantie. De koolmonoxidemelder is voorzien van een 'einde levensduur' signaal.

First Alert CO-9B-FA-BNLR

Deze First Alert koolmonoxidemelder waarschuwt u tijdig voor een gevaarlijke concentratie koolmonoxide door middel van een luid alarmsignaal. De melder heeft een pauzeknop en wanneer de batterij bijna leeg is geeft het een waarschuwingssignaal. De ledindicatie geeft aan of er batterijspanning is. De set is inclusief twee batterijen.

First Alert Combi optische Rook- en Koolmonoxidemelder

De optische rook- en koolmonoxidemelder van First Alert heeft een alarm voor twee dodelijke bedreigingen. Ideaal voor de overloop en hal (meestal tussen de kachel en slaapkamers in). De rookingang bevindt zich aan de plafondzijde, waardoor rook sneller gedetecteerd wordt. De electrochemische technologie zorgt voor een snellere CO detectie. Elk alarm beschikt over zijn eigen melding, zo weet u direct welke bedreiging er zich voordoet. De melder heeft een batterijlade voor een eenvoudige en veilige plaatsing en vervanging. Er is een testknop aanwezig voor beide functies en een pauzeknop tegen ongewenst alarm. Het waarschuwingsignaal bij een lege-batterij blijft 30 dagen van kracht. Een LED-lampje waarborgt de stroom- en alarm-indicatie. De melder is makkelijk te installeren met 2 AA batterijen (levensduur van 1 jaar). Bevestigingsmateriaal is bijgesloten.